CONSULTA D’INFORMACIÓ PER AL VEÏNAT AFECTAT PER LES FRANGES DEFINIDES AL PLÀNOL DE DELIMITACIÓ DE MESURES DE PREVENCIÓ D’INCENDIS FORESTALS D’ASCÓ
EDIFICACIONS I INSTAL·LACIONS AFECTADES PER LA LLEI 5/2003
Des de l’aprovació del Plànol de delimitació que determina les edificacions i instal·lacions del municipi d’Ascó afectades per la Llei 5/2003 [i], les persones propietàries d’edificacions i instal·lacions situades en terrenys forestals estan obligades a executar una franja de protecció contra incendis forestals que ha de tenir unes característiques concretes d’amplada i tractament de la vegetació, que s’exposen més avall.
Les propietats d’Ascó afectades per aquesta normativa es poden consultar als documents següents:
[+] Accedeix a l’enllaç de la taula de subjectes obligats, memòria i planells
Per saber si la vostra edificació o instal·lació està inclosa, necessiteu conèixer les seves coordenades o identificar-la als plànols. També podeu contactar amb l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament en cas de dubte.
Si teniu la propietat d’alguna de les edificacions o instal·lacions obligades, abans d’executar la franja cal tramitar les corresponents autoritzacions de treballs forestals.
AUTORITZACIONS PER EXECUTAR TREBALLS FORESTALS DE PREVENCIÓ D’INCENDIS
A continuació es detallen els tràmits específics per executar els treballs de prevenció d’incendis que determina la Llei 5/2003. Aquests tràmits seran diferents segons el període de l’any que s’executi i segons si es vendrà la llenya obtinguda o no.
COMUNICACIÓ D’APROFITAMENT FORESTAL (del 16 d’octubre al 14 de març)
Qui ho ha de fer?
✓ Tothom qui faci treballs d’obertura de franges perimetrals de prevenció en els quals s’inclogui tallada d’arbres entre el 16 d’octubre i el 14 de març. No cal esperar resposta, és una comunicació amb efectes immediats.
Com s’ha de fer?
- Si es fa amb finalitats comercials (vendre la fusta extreta): només es pot fer online. En descarregar el formulari, a l’apartat “descripció de l’aprofitament” cal marcar l’opció “Tallada en compliment de la normativa de prevenció d’incendis”.Enllaç al tràmit online: https://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/7093_Aprofitaments-forestals?moda=1
- Si es fa per a ús domèstic o no comercial. Es pot fer online o de manera presencial a l’Oficina comarcal del DARP.Enllaç al tràmit online: https://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/21698-Comunicar-un-aprofitament-forestal-amb-finalitat-no-comercial
Qui ha de tramitar-ho?
✓ Pot fer-ho indistintament l’empresa de treballs forestals o un propietari privat.
AUTORITZACIÓ PER A ACTIVITATS AMB RISC D’INCENDI FORESTAL (del 15 de març al 15 d’octubre)
Qui ha de demanar aquest permís?
✓ Tothom qui faci treballs tant d’obertura com de manteniment en franges de protecció o seguretat entre el 15 de març i el 15 d’octubre.
Com s’ha de fer?
Del 15 de març al 15 d’octubre caldrà demanar autorització per a activitats amb risc d’incendi forestal en terrenys forestals i la franja de 500m que els envolta.
Es pot fer presencialment a l’Oficina comarcal del DARP o a l’Ajuntament.
També online a l’enllaç: https://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi?moda=1
Cal esperar a tenir l’autorització per començar l’activitat.
Qui ha de tramitar-ho?
✓ Pot fer-ho indistintament l’empresa de treballs forestals o un propietari privat, però s’aconsella que ho faci l’empresa o la persona encarregada de les feines ja que s’ha de posar un telèfon mòbil de contacte on es rebrà un missatge si s’activa el pla alfa i es restringeixen els treballs.
CARACTERÍSTIQUES DE LES FRANGES DE PROTECCIÓ
Amplada: l’amplada mínima de la franja serà de 25 m.
Tractament de la vegetació:
- Masses d’arbres:
- Realització d’aclarides (distancia mínima entre arbres: 6 m). Es deixaran els arbres de millor qualitat i port, prioritzant sempre les espècies de més baixa inflamabilitat. (vegeu llistat espècies a prioritzar).
- S’evitarà sempre la continuïtat horitzontal de les capçades.
- Eliminació de les branques fins a 1/3 de l’alçada de l’arbre amb un màxim de 5 m i un mínim de 2,2 m.
- Estassada selectiva del matoll, fins deixar un recobriment màxim del 15% (distància mínima entre les mates: 3 m).
- Es prioritzaran les espècies arbustives de poca inflamabilitat (vegeu llistat d’espècies a prioritzar).
- Assegurar que no hi ha una continuïtat vertical entre els estrats arboris i arbustiu.
- Els troncs dels arbres que siguin aprofitables per a fusta o llenya es deixaran a disposició del propietari del terreny o s’extrauran del bosc.
- Es prioritzarà la transformació en biomassa de les restes de les aclarides i estassades. De no ser possible l’aprofitament de la biomassa, es trituraran amb una mida d’estella inferior a 20 cm i es deixarà uniformement repartit sobre el terreny.
- Zones amb matollar:
- Deixar peus aïllats separats com a mínim 3 m entre ells, amb una distribució homogènia sobre el terreny i sense continuïtat vertical.
- Es prioritzaran les espècies arbustives de poca inflamabilitat (vegeu llistat).
- Es prioritzarà la transformació en biomassa de les restes de les estassades. De no ser possible l’aprofitament de la biomassa, es trituraran amb una mida d’estella inferior a 20 cm i es deixarà uniformement repartit sobre el terreny.