En l’últim Ple ordinari de l’any, l’Ajuntament d’Ascó ha aprovat el seus números per l’exercici 2025, un pressupost consolidat que ascendeix a 18 milions d’euros, i que inclou no únicament l’Ajuntament sinó també contempla l’organisme autònom Vídeo Ascó TV, l’empresa pública Ascó Serveis i la societat que gestiona la Residència de Gent Gran, ROASSA.

Les principals línies del pressupost són la contenció de la despesa corrent, el manteniment de les subvencions nominatives per les entitats locals, i un ambiciós pla d’inversions, sense perdre de vista el capítol de transferències corrents per al suport a les inversions o els ajuts en obres.

En el capítol de despesa corrent, cal remarcar l’increment que suposarà la implantació de la recollida d’escombraries porta a porta. Cal dir però, que malgrat tot, s’ha reduït la previsió de despesa corrent en un 3,76%, que inclou els manteniment de les infraestructures i les despeses dels diferents subministres, entre d’altres.

El capítol d’inversions ascendeix a 3,4 milions d’euros, pràcticament una cinquena part del pressupost. Unes inversions que es plantegen en diferents àrees municipals com el manteniment i millora de la xarxa de camins, o la intervenció en diferents carrers per renovar el paviment i els serveis (Abadia, Fontxinxella, part alta del carrer de Baix), que implicarà destinar-hi 1 milió d’euros.

img_pressupostos

La principal inversió de 2025 serà la construcció del nou dispensari mèdic al carrer Borràs de March, i que s’ha previst una partida de 625.000 euros. En l’àrea patrimonial, es preveu la continuïtat dels treballs a les muralles de la Mola, amb un projecte de museïtzació de les restes, així com l’habilitació d’un immoble del carrer de l’Hospital com la Casa de la Festa de Sant Antoni.

Altres inversions preveuen actuacions al tram nord passeig del Riu, la climatització de la Residència, l’adquisició de caixes compactadores i cubells de residus, maquinària per la Brigada d’Obres i els serveis informàtics, renovació dels parcs infantils i actuacions al polígon industrial.

Es destina un 6,4% del pressupost a les transferències de capital destinades a subvencions amb un caràcter inversionista i de promoció econòmica com són les subvencions d’obres, l’adquisició d’habitatge, millores energètiques d’edificis o creació de llocs de treball, entre altres. En aquest capítol es preveu un increment de 200 euros en la subvenció de foment al comerç.

La major part dels ingressos provenen dels impostos directes (77,62%), que corresponen majoritàriament a l’IBI de característiques especials i a l’Impost d’Activitats Econòmiques, que procedeixen de les instal·lacions nuclears i del parc eòlic de Barbers.

Quant als ingressos, també es preveu un augment considerable de la recaptació de la taxa de residus que ha hagut de ser modificada per donar compliment a la normativa europea que exigeix que faci front a la despesa de la gestió dels residus. En aquest sentit, des de l’Ajuntament es posa en valor l’esforç que farà la ciutadania.

L’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, com a responsable de la regidoria d’Hisenda, ha destacat d’aquest pressupost que “és una eina consensuada amb tot el govern, que ha sabut conjugar les línies estratègiques per continuar treballant en la diversificació econòmica, l’aposta per unes inversions necessàries i la contenció de la despesa”. D’altra banda, ha posat èmfasi que “el pressupost ha de permetre millorar la imatge de poble, fomentar l’atenció a les persones, apostar per l’associacionisme i acompanyar les inversions de particulars o empresarials que impulsin la generació de llocs de treball”.

El pressupost ha comptat amb el vot favorable dels tres grups polítics que conformen la corporació i que alhora són membres de l’equip de govern.