El dissabte 13 de maig, el Casal Municipal d’Ascóv ser l’escenari per acollir la Nit de la Cultura, l’acte de lliurament de la 35a edició dels Premis Vila d’Ascó en les diferents disciplines literàries i de fotografia, un esdeveniment organitzat per la Regidoria de Cultura.
L’obra Rondalla del Mal Pas, d’Isabel Jordà Cabacés, es va emportar el 35è Premi Literari Vila d’Ascó; una novel·la costumista que ens situa a l’Ascó de finals del segle XIX i principis del segle XX. Per la seva banda, el poemari Suburbial d’Antoni Dalmases Pardo, va ser l’obra guanyadora del 18è Premi de Poesia Joan Perucho.
Aquest va ser un any de rècord ja que es van presentar 60 originals en el guardó literari mentre que van ser 111 els poemaris presentats en el premi de poesia. El premi no és únicament una remuneració econòmica, ja que tant Isabel Jordà com Antoni Dalmases veuran publicats els seus treballs per les editorials Cossetània i Saldonar, respectivament.
Premi Jove, la pedrera literària
Enguany el Premi de Narrativa Jove Sant Jordi va assolir la 33a edició, consolidant-se com una pedrera literària pels joves escriptors de 14 a 20 anys.
Nerea Ortiz, amb l’obra 3 anys després i Anna Pallejà, amb El desig van obtenir els guardons en la categoria de 14 a 17 anys; mentre que Aina Ribes, amb l’obra Infàncies segrestrades i Ivan Querol amb Sobre en Toby o la vigília, van emportar-se els premis en la categoria de 18 a 20 anys.
Concursos de fotografia
La Nit de la Cultura d’Ascó es va completar amb el lliurament dels premis corresponents al 35è Concurs de Fotografia Vila d’Ascó en les modalitats blanc i negre, i color, i amb instantànies sobre el poble com a protagonistes. Les fotografies guanyadores en categoria blanc i negre van ser Silueta de campanar, de Josepa Guirado; Imatge fluvial, d’Enric Mariano; i Màgia a la cuina del poble, de Rosa Jordà. Mentre que en la categoria color, es van emportar el guardó: Quietud, de Paulina Llop; Calvari, de Blai Rosell; i Lluna, d’Àngel Martínez.
Microrelats i memòria històrica
Finalment, es van lliurar els premis corresponents al IV Concurs de Microrelats que es van donar a conèixer per Sant Jordi. El tema d’enguany ha estat la memòria històrica respecte els fets, les causes, les conseqüències i els protagonistes de la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, la lluita contra el franquisme i la transició democràtica. Alba Amàlia Fondevilla va emportar-se el primer premi amb el microrelat Som l’au fènix i va ser finalista amb Autocensura; mentre que Enterrant un ocell mort de Montserrat Escartín també va resultar finalista.
35 anys, la continuïtat
Amb motiu de la celebració dels 35 anys dels Premis Vila d’Ascó, el regidor de Cultura, Josep Maria Raduà va desitjar “que continuïn sent durant molts anys art i literatura, projecció, prestigi i màgia, sentiments i llibertat”. Va ser una vetllada en què es va posar en valor la continuïtat dels Vila d’Ascó d’ençà el 1989 quan es van lliurar per primer cop.
Unes 200 persones van assistir a la Nit de la Cultura que va comptar amb l’acompanyament musical d’Elena Gadel i amb una performance d’obertura sota el prisma de la memòria històrica.