Entre les activitats programades d’aquesta edició, que tindrà lloc els dies 18 i 19 de maig, destaquen l’exposició de cistelleria tradicional (sala d’exposicions C/ Major), la II Jornada d’Artesania i Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, organitzada per Prisma Cultural, que enguany centrarà en l’ofici del canyisser, i la taula rodona Reinventant els oficis artesans, moderada per la periodista Maite Mestre. Com ja és habitual hi haurà tallers, demostracions d’oficis, parades amb venda d’artesania i l’espai de comunicació gestionat per Artra.
Els carrers del nucli antic d’Ascó lluiran un any més amb un total de seixanta-nou parades d’artesans i artesanes d’arreu del país. Durant tot el dia, cada professional farà demostració d’ofici en directe i disposarà del seu espai de venda de productes artesans. A més, setze d’aquests artesans i artesanes impartiran tallers per a infants que es podran realitzar de manera ininterrompuda durant el cap de setmana (adquisició de tiquets a l’estand de l’Ajuntament. Consultar programació).

L’Alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, explica que des de l’àrea de projecció econòmica s’ha continuat apostant per mantenir la qualitat d’aquesta mostra i enguany, com a novetat, volem reconèixer la tasca de les persones artesanes incloent un homenatge a un artesà en el marc d’una jornada tècnica. Em fa especial il·lusió que enguany reconeguem la trajectòria de Ramon Sans, canyisser asconenc. La Mostra serà inaugurada per la Sra. Norma Pujol Farré, directora de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE).
La Sala d’Actes de l’Ajuntament albergarà dissabte, a partir de les 17 hores, la II Jornada d’Artesania i Patrimoni Cultural i Immaterial, enguany dedicada a l’ofici del canyisser. Durant l’acte, es retrà homenatge al Sr. Ramon Sans per la seva valuosa i dilatada trajectòria com a artesà canyisser del poble d’Ascó. La Jornada, organitzada per l’Associació Prisma Cultural, comptarà amb la intervenció de l’antropòleg i gestor cultural Marc Ballester i el testimoni de diversos artesans canyissers.

Per tercer any consecutiu, la periodista i gestora cultural especialitzada en artesania, Maite Mestre (Artra), gestionarà l’espai de comunicació. Entre les accions, conduirà la taula rodona Reinventant els oficis (Espai de Comunicació – Plaça de l’Esglèsia), cobrirà les fotografies de la Mostra i realitzarà diverses entrevistes als artesans a peu de parada. Tot aquest material es farà públic a través de les xarxes socials @aj_asco i @ascoturisme.

La d’Ascó és una de les dinou fires genuïnament artesanes de Catalunya, catalogada pel Registre d’Activitats Firals de la Direcció General de Comerç per la seva exclusivitat i excel·lència, essent a més, de les que concentra un major nombre d’artesans i artesanes acreditats del territori i l’única de tot Catalunya que té representats tots els oficis artesans reconeguts per la Generalitat de Catalunya.

Per la seva banda, la Regidora de Turisme i Promoció Econòmica, Carolina Baiges, declara estar molt satisfeta amb aquesta nova edició de la mostra: es consolida com una de les millors de tot Catalunya tant per mantenir el nombre d’artesanes i artesans acreditats, com per la gran varietat de famílies d’oficis que aplegarà.

La Mostra té representades totes les famílies d’oficis artesans reconegudes per la Generalitat de Catalunya, amb un total de quinze. Entre aquestes, hi haurà arts del llibre (enquadernadora, il·lustradora), vidre (bufador, vitralleres, decoradors), ferro/metall (forjadors), construcció (margeners), tèxtil (filadores, estampadores, matalasser, puntaire, tapissera, teixidores, tintoreres), ceràmica (ceramistes, rajolers, terrissaires), elements naturals (cistellers, espardenyers, sabonaires, llatadores, canyisser), pell/cuir (marroquiners, guarnicioners, sabaters, basters), fusta (escloper, culleraires, ebenistes, tapissera, fusters, torners), paper (paperaires), joieria (joiers, gravadores), pedra/mineral (manufacturera d’objectes d’alabastre, picapedrers) instruments musicals (lutiers), artesania interdisciplinària (imatgers, titellaires, restauradora, objectes en 3D) i arts de pesca (nansera).

La programació (adjunta) està disponible a la web del consistori www.asco.cat, xarxes socials i el codi QR habilitat.

Més activitats
Com a novetat destacada, al Carrer Borràs de March s’instal·larà el MNACTEC BUS (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya), que oferirà tallers i una exposició interactiva de caràcter gratuït. Aquesta quinzena edició continuarà comptant amb els habituals imprescindibles: l’espai de joc infantil (TataKüa), diversos espectacles familiars, concerts, discjòqueis i les tradicionals passejades amb el Llaüt Lo Roget pel Riu Ebre.

10a Mostra Intercomarcal Tastavins
Un clàssic que comparteix espai amb la Mostra i que enguany celebra la seva desena edició. Una vintena de cellers de les DO de proximitat (Terra Alta, Tarragona, Priorat i Montsant) protagonitzaran el certamen, on hi haurà degustacions, venda de vins, parades gastronòmiques i música en directe. El Tastavins és un projecte impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb l’objectiu de promoure el producte agroalimentari que es produeix i s’elabora a la comarca.

Mostra Arts i Oficis 2024

Mostra Arts i Oficis 2024