L’Ajuntament d’Ascó ha començat a treballar amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera en la seva flota de vehicles tot seguint les directrius dels objectius de desenvolupament sostenible. La Unió Europea ha marcat l’any 2050 com la data límit per reduir les emissions totals de CO2 fins arribar a zero, mentre que l’objectiu de l’Ajuntament és assolir-ho l’any 2030, quant a les emissions produïdes pel transport, “una fita ambiciosa, però possible si es treballa amb previsió i renovant la flota de vehicles paulatinament”, segons ha confirmat la regidora de Medi Ambient, Carolina Baiges.

La primera actuació en aquesta línia ha estat substituir el vehicle policial, el Dacia Duster que era dièsel, per un de nou híbrid, el Toyota C-HR 125H. Aquesta acció suposa reduir anualment les emissions de CO2 en 5.000 kg i els contaminants atmosfèrics en 25 kg L’any 2019 els vehicles municipals van emetre a l’atmosfera 21.300 kg de CO2 i 195 kg de contaminants atmosfèrics.

L’objectiu de 2030 implica que en aquesta dècada els vehicles de l’Ajuntament siguin substituïts per altres que no emetin CO2 i només una petita part de contaminants atmosfèrics (micropartícules), que ara per ara no es poden evitar i que són produïts pel desgast de les rodes, els frens dels vehicles i de l’asfalt de les vies de circulació.

Actualment l’Ajuntament disposa d’una flota de 13 vehicles, la tipologia dels quals s’adapta a les necessitats de les diferents àrees de l’Ajuntament i a l’orografia del municipi: vehicles per al trasllat de material (furgonetes i pick ups), també per accedir amb comoditat a les zones més disperses del municipi (pick ups, tot terreny, SUV i motocicleta) i finalment amb turismes per fer desplaçaments al nucli urbà i per desplaçar-se a altres poblacions. La gran majoria utilitza carburants fòssils (dièsel i gasoil) i dos són vehicles elèctrics.