La iniciativa privada se suma a les polítiques de suport a l’Emprenedoria que es fan des de l’administració pública de la Ribera d’Ebre. Així, l’empresa Òptim Studio, instal·lada al polígon industrial d’Ascó, ha presentat aquest matí les bases de la primera edició de la Beca a l’Emprenedoria que han ideat coincidint amb la celebració dels seus 18 anys d’activitat, iniciada quan els seus dos socis, Martí Pros i Pau Poquet, van decidir tornar a viure i treballar al poble després d’haver marxat a estudiar fora.
Aquesta beca a l’Emprenedoria està dotada amb 2 mil euros, amb un primer premi de mil euros i dos accèssits de 500. I la convocatòria està oberta a empreses, autònoms i associacions de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, ja siguin de nova creació o ja en funcionament, que presentin els seus projectes abans del 31 de juliol de 2023; una idea per persona o entitat. La beca els permetrà desenvolupar una imatge corporativa, un nou producte, una nova línia d’actuació… La temàtica és lliure
Els projectes seran valorats per un jurat format per representants de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, la Cambra de Comerç de Reus, PIMEC Petita i Mitjans Empresa de Catalunya i la l’Escola de Disseny i Enginyeria Elisava de Barcelona. Valoraran l’originalitat de la proposta, la viabilitat tècnica i econòmica, la sostenibilitat i el valor social del projecte. El veredicte s’anunciarà el 20 de setembre de 2023 a través de les xarxes socials. Un cop fet públic, l’empresa impulsora d’aquesta iniciativa contribuirà a promocionar les iniciatives guanyadores aportant els seus serveis: disseny, impressió, retolació, web, audiovisuals…
Una iniciativa innovadora
Òptim Studio celebra així la seva majoria d’edat “retornant al territori l’ajuda i suport que ha rebut per poder créixer com a empresa, tant en personal i com en serveis”. En el seu cas, s’han beneficiat dels ajuts europeus LEADER i Practicum Odisseu, del Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS); de les subvencions de l’Ajuntament d’Ascó per establir-se al polígon; i dels programes Ribera d’Ebre Viva i el Servei d’Emprenedoria, participant en les taules de debat comarcals aportant la seva opinió i experiència.
Durant la presentació d’avui, la regidora de Promoció Econòmica d’Ascó, Carol Baiges, i la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, han coincidit a dir que aquesta beca és “una iniciativa innovadora” per contribuir a crear activitat i ocupació al territori. “El binomi entre sector públic i privat és el que fa que les polítiques donin resultats i arribin a la gent”, diu Baiges; “les sinèrgies entre els actors públics i privats són un bé per a la comarca, ens ho diu l’experiència”, afegeix Carim.
Retorn i talent rural
Els socis d’Òptim van haver de superar “la creença que tornar al poble i trobar feina del que haviem estudiat era molt difícil”, explica Pros, un sentiment que tenen molts joves encara avui en dia i que no ajuda a frenar el despoblament rural que pateixen moltes comarques del país. Per a aquests emprenedors riberencs, “no és cert”. De fet, ells són “un exemple que pot servir de model per a altres que vulguin viure o tornar a la Ribera”, diu la presidenta del Consell Comarcal, convençuda que “al nord de la comarca hi ha iniciatives més enllà de la nuclear i la indústria química, és qüestió de voluntat”. Per la seva banda, la regidora de Promoció d’Ascó diu que les institucions públiques han d’estar al costat dels emprenedors, no sol per a nous projectes, també per aquells que ja estan en actiu i volen créixer”.
Els projectes que vulguin optar a aquesta beca s’han de fer arribar a la mateixa empresa per correu electrònic. Tota la informació de la convocatòria a l’apartat Beca del web d’Optim Studio.